Forsiden
Kommersiell rutebuss bybane 1200x240
Kommersiell rutebuss bybane 800x160

YTF er et fag­­­for­bund­ for deg som job­­ber i tran­s­port­­­sek­toren og til­­knyt­­tet vir­k­som­­het.

YTF er et fag­­­for­bund­ for deg som job­­ber i tran­s­port­­­sek­toren og til­­knyt­­tet vir­k­som­­het.

 
 

Sluttvederlagsordningen var en engangsstønad for arbeidere i alderen 50-66 år som uforskyldt falt ut av arbeidslivet og ikke nådde AFP. Stortinget vedtok i 2015 å fjerne skattefritaket på sluttvederlag f.o.m inntektsåret 2016.

Sluttvederlagsavtalen ble opprinnelig inngått mellom LO og Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F) – nå Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) – i 1966 med senere endringer. Ordningen vil bli avskaffet f.o.m. 1. januar 2019, og fondet vil bli overført til en ny pensjonsordning som skal gi en ekstra ytelse til de som går av ved 62-64 år, uten arbeidsinntekt ved siden av.

 

Hensikten med Sluttvederlagsordningen

Hensikten med avtalen er å yte økonomisk kompensasjon til arbeidstakere som etter fylte 50 år og til og med fylte 66 år, blir sagt opp uten at oppsigelsen skyldes eget forhold, eller når arbeidsforholdet opphører som følge av uførhet eller kronisk sykdom. Ordningen var ment å være en kompensasjon til arbeidstakere som blir sagt opp fra sitt arbeid – helt eller delvis – på grunn av innskrenkning, nedbemanning, avvikling eller konkurs. Det er en håndsrekning til arbeidere som uforskyld faller utenfor arbeidslivet før pensjonsalder, eller arbeidere som ikke kvalifiserer til å få AFP.

Stortinget vedtok 18. desember 2015 å fjerne skattefritaket på sluttvederlag fra Sluttvederlagsordningen med virkning fra og med inntektsåret 2016.

Sluttvederlaget ble ikke tidligere regnet som inntekt på grunn av skatteunntaksregelen.

Blå regjering bestemte i desember 2015 at sluttvederlaget f.o.m. 1. januar 2016 skal regnes som inntekt. Dette medfører avkorting i ytelser fra NAV etter gjeldende skatteregler. Slitere som faller utenfor arbeidslivet, og mottar en engansstøtte på kr. 80 000,- vil med de nye skattereglene sitte igjen med ca. kr. 25 000,- etter at staten har tatt kr. 55 000. Se artikkel fra FriFagbevegelse.no

Skattefritaket på den tariffestete sluttvederlagsordningen ble fjernet uten å konferere med partene i arbeidslivet. Dette har vekt sterke reaksjoner, fordi regjeringen på den måten går vekk fra det tradisjonelle trepartssamarbeidet. Avtalen ble opprettet i fellesskap mellom arbeidsgiversiden, arbeidstakersiden og tidligere regjeringer.

Organisasjonene i arbeidslivet anser skatteendringen som en torpedering av solidariteten med kolleger som uforskyldt faller utenfor arbeidslivet. Dette faller ikke i smak hos partene i arbeidslivet, og man har derfor blitt enige om å avskaffe ordningen i årets lønnsoppgjør. Det er ikke lenger arbeidstakere som faller utenfor arbeidslivet som får hjelp — ordningen bidrar i dag til å finansiere skattelette til rike og bedrifteiere.

 

Satsene for sluttvederlag begynner på kr. 50 000 ved fylte 50 år, og ender på kr. 80 000 ved 61 og 62 år, og synker igjen til 20 000 ved fylte 66 

 

 Slitertillegg erstatter sluttvederlagsordningen

Den nye ordningen som skal erstatte sluttvederlagsordningen kalles i lønnsoppgjøret 2018 for "Slitertillegget". Riksmeglerens protokoll fra forhandlingene mellom YS og NHO sier følgende:

"Levealdersjusteringen i Folketrygden virker sterkere enn antatt. De fleste kan kompensere ved å stå lenger i jobb. En del har imidlertid ikke muligheter eller helse til å stå lenger. YS og NHO er derfor enige om å gi en ekstra ytelse til de som går av ved 62, 63 eller 64 år uten arbeidsinntekt ved siden av."

FriFagbevegelse skriver "Slitertillegget kommer i tillegg til å tette hullene i AFP-ordningen og er tenkt for de som ikke kan kombinere avtalefestet pensjon med å jobbe ved siden av."

Det må poengteres at det nye slitertillegget krever samarbeid fra regjeringens side, riksmeglerens protokoll sier:

"YS og NHO er enige om å rette en felles henvendelse til myndighetene om beskatning av ytelsen i Sliterordningen, samt om vilkår for uttak av tidligpensjon."

 Last ned riksmeklerens møtebok mellom YS og NHO

 

 

 

Søk­nads­­skjema:
Stø­tte fra YTFs hjelpe­­kas­se:

Briller / fysioterapi

Last ned...

Refusjon egenandel YS-Innbo

Last ned...

Buss­bransje­avtalen:
(BBA) 2022-2024:

BBA YTF‒NHO

Les / last ned...

BBA YTF‒Vy buss

 
• Jobb­sik­ker­het  • Fører­kort­beslag  • Advokatforsikring  • Ordnede forhold  • Samfunnsansvar

Les mer...

 

 

YTF avdeling 2 og 202 støtter Handlehvitt. Besøk nettsiden handlehvitt.no !
Nettsiden er et samarbeid mellom:

 

 

Vi er der for deg når du trenger oss


 
Vi benytter informasjonskapsler (cookies) for å sikre grunnleggende funksjonalitet på nettsiden vår: